Nasi Briani Ala Mama
Agak lama juga masakan ini. Tapi baru hari ini nak update disini. Maaflah gambar tidak memuaskan. Jom semak resipi...Hiris
7 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
setengah inci halia
Bahan tumis
bunga cengkih
bunga lawang
buah pelaga
kayu manis
1 kg beras basmathi
1 tin susu cair
5 biji limau kasturi (diperah dan ambil airnya sahaja)
2 helai daun pandan
setengah paket rempah beriani (mama guna jenama Adabi)
sedikit gula (jika suka)
Air (sama sukatan dengan beras)
Bahan tambah
gajus goreng, kismis, daun ketumbar
Bahan hiasan
Bawang goreng
Daun sup
Daun bawang
1. Tumis bahan hiris hingga naik bau, masukkan bahan tumis dan daun pandan. Boleh guna minyak sahaja atau separuh minyak dan seperuh minyak sapi.
2. Masukkan rempah beriani. Tumis dengan api sederhana hingga terbit minyak.
3. Masukkan air, susu dan air limau. Tunggu hingga mendidih.
4. Masukkan beras. Masak hingga agak kering dan kecilkan api. Teruskan masak dengan periuk yang sentiasa ditutup sehingga nasi masak sempurna.
5. Taburkan bahan tambahan. Kacau rata.
6. Semasa menghidang, hiaskan dengan bahan hiasan.
No comments:
Post a Comment