nuffnang

Sunday, 8 July 2012

Gulai Udang Dan Kacang Boncis
Semakin berusia semakin sukar untuk mencari hidangan yang sesuai dengan selera.  Hidangan yang berulang kali juga menjemukan.  Walaupun gerai makanan bak cendawan tumbuh di sana sini, hanya segelintir kecil memenuhi selera.  Tambah sukar jika hari minggu.  Kebanyakan gerai makanan akan menutup perniagaannya.

Dengan mood yang kurang stabil, mama gagah juga menyediakan gulai udang dan kacang buncis. Mudah dan cepat.

Gulai Udang & Kacang Buncis

Kisar halus
Bawang merah
bawang putih
cabai

Rempah kari udang + sedikit air
santan
udang 
kacang buncis
garam
1 keping asam gelugor

1.  Tumis bahan kisar hingga garing.  Masukkan rempah dan masak hingga terbit minyak.
2.  Masukkan santan,garam dan asam gelugor.
3.  bila telah mendidih, masukkan kacang dan udang. Masak hingga kacang agak lembut.

No comments:

Post a Comment