nuffnang

Thursday, 5 July 2012

Gulai Ketam Nenas

Kisar halus
bawang merah
bawang putih
sedikit ikan bilis

Nenas (potong ikut suka)
2 cawan air air atau setakat hapus nenas dalam periuk
1 pkt kecil rempah kari (untuk ketam dan udang)
garam dan perasa
sedikit santan kotak
sedikit gula melaka

Tumis
bawang merah (hiris)
cabai kering (kerat-kerat)
daun kari (hari ni mama kehabisan stok)

1. Rebus nenas bersama bahan kisar, serbuk kari dan air sehingga nenas agak lembut.
2. Masukkan ketam, garam, gula melaka dan serbuk perasa (mama tak guna).
3. Masukkan santan. Rebus hingga rasanya lengkap (ada lemak, masam, manis dan terasa garamnya)
4. Angkat dan ketepikan.
5. Dalam kuali tumis bahan tumis hingga wangi dan tuang dalam periuk gulai tadi.

Nota:
Yang paling penting, masaklah dengan penuh kasih sayang kepada yang tersayang.

No comments:

Post a Comment