nuffnang

Wednesday, 18 July 2012

 Bingka Labu

Tara.......... Bingka Labu kegemaran mama.  Kalau mama buat mesti labunya banyak dan ada ketul labu untuk di gigit-gigit.  Nasib baik buat sendiri.  Nak bingka yang macam mana pun boleh modified sendiri.  Kalau nak harap yang beli tu mesti ikut citarasa pembuat atau penjual sahaja.  Penjual pun tak boleh ikut cita rasa kita sebab nak jual kepada ramai orang.  Kecuali kita order khas untuk kita sahaja.
Gambar ni mengiring atau mama yang mengiring???

Kepada yang terliur tu, ini resipinya.  Mama catatkan apa yang mama buat.  Kalau tak jadi tu, jangan marah mama.  Kena call atau jumpa sendiri.  Mana yang buat lebih baik tu, tahniah. 

Bingka labu
Labu rebus (setengan lecek halus, setengah lecek kasar)

Kacau (guna pemukul tangan, bukan elektrik ya)
3 biji telur
1 paket santan kotak (lebih kurang 200 ml)
50 ml air
100 g gula
sedikit esen vanila

200 g tepung gandum (ayak)

1.  Pukul bahan untuk di kacau diatas
2.  Masukkan labu. Pukul hingga rata
3.  Masukkan tepung
4.  Bakar dengan suhu 170 darjah.  Guna api atas dan bawah.  Bakar selama 1 hingga 1 setengan jam.

No comments:

Post a Comment