nuffnang

Tuesday, 12 June 2012



Menu Hari Minggu

Hari minggu memang hari yang selalu dinanti.  Semua ahli keluarga ada di rumah dan projek yang cukup popular adalah ke pasar, masak-masak dan makan-makan.  Menu tengahari mama  masa lunch - nasi putih, siakap lemak cili api, siakap goreng, tauhu goreng, sambal belacan, ulam nenas, kacang kelisa dan daun selom.  pisang dan buah plum pelengkap hidangan.

Resipi lemak cili api mama sertakan, yang lain tu, simple sangat.  Oh ya... resipi sambal belacan juga kena beri.  Macam anak dara mama tu, bukan pandai pun buat sambal belacan.  Kita semak....

Siakap Masak Lemak Cili Api

Ikan siakap (ikut berapa ramai yang nak makan)

Dikisar halus
5 ulas bawang merah
Sedikit belacan
5 biji cili api
Serbuk kunyit

2 keing asam gelugor
2 batang serai
Santan kotak (ikut suka banyak kuah) dicampur sedikit air
Sedikit gula melaka
sedikit garam
daun cekur atau daun limau purut

1. Tumis bahan kisar dan serai hingga terbit minyak. Tambah santan dan air.
2. Masukkan garam, gula melaka, asam gelugor.
3. Bila telah mendidih masukkan ikan. Tunggu hingga menggelegak, kecilkan api.
4. Sebelum api ditutup, masukkan daun cekur atau daun limau purut yang dimayang halus

Sambal belacan
2 biji cili merah
2 biji cili hijau
2 biji cili api
belacan bakar
1 sudu asam jawa adabi
secubit garam
dua cubit gula

1.  Kisar semua sehingga halus.  Mama guna pengisar kering. Kena adjust-adjust  agar semua halus

No comments:

Post a Comment