Nak turunkan resepi Fruit Tart mama atas permintaan. Memang mama gunakan resepi ini dari dulu lagi. 10 tahun lepas, mama jual dengan harga 70 sen satu biji. sekarang ni, tak buat dah. Tak larat dan tak ada keperluan. Anak-anak dah besar panjang. Yang sekolah pun tinggal seorang saja. Satu adunan ni, boleh dapat 45-50 'shell'.
Fruit tart
Untuk 'shell'
200 g buttercup
50 g gula halus
Pukul hingga kembang
Masukkan 1 sudu kecil essen vanila
Pukul
Masukkan 1 biji telor
Pukul
Masukkan 380 g tepung gandum yang telah diayak
Masuk sedikit demi sedikit
Masukkan 20 g susu tepung. Selalu mama guna 'dutch lady' yang beli kat kedai bakery. Dia pack sikit, sikit. Mama dah tak da anak minum susu.
Buat doh jadi bulat dan masuk peti ais. Dalam setengah jam pun boleh.
Keluar dari peti ais, ambil sebesar guli dan bentuk dalam acuan kecil untuk tart. pastikan sama ketebalannya. Nanti tak masak sekata. dan bakar dalam 20-25 minit dengan suhu 160 darjah.
Simpan dalam bekas kedap udara. 'shell' ni makan macam tu saja pun sedap dah. Mama kadang tu, malas, makan macam tu saja.
Untuk Filling
Beli instant kastart dari bekeri dan bancuh dengan susu dutch lady low fat. Jangan bergentel.
Masukkan dalam plastik kon yang bermuncung bunga. Filling ni macam nestum budak-budak. Paipkan kemas kedalam 'shell' tadi
Hias
Potong kecil buah yang disukai. mama selalu guna anggur merah. buah kiwi dan anggur hijau. Ambil yang tak ada biji. Senang.
No comments:
Post a Comment