nuffnang

Thursday, 30 January 2014

Kari Siakap

Terlebih dahulu nak ucapkan 'Happy Chinese New Year' kepada kawan-kawan dan jiran-jiran berbangsa Cina juga mungkin reader disini. Penang dari petang semalam dah sepi.  Macam ni lah setiap tahun.  Dari jam 6.00 petang tu dah kurang kereta di jalan.  Adalah sikit.  Suasana berubah menjelang dekat jam 12.00 malam.  Macam tengah perang (kot lah.  Tak pernah pergi perang pun).  Meletup sana meletup sini.  Sekejap ja.  Dalam sejam tu habis la.

Dan pagi pun sunyi saja. Lepas pukul 10 lebih kurang baru dengar sikit suara ramai.  Suasana di lobi meriah juga dengan hiasan tanglung dan hiasan rentang.  Semalam pihak management, membuat kerja-kerja basuh di lobi.  Macam tu la bila nak CNY.  Management dan jiran, ramai yang basuh-basuh.  Basuh rumah, kereta. Yang tak basuh membasuh hanya mama.  Memang pemalas....dusssh..........

Tapi masak memasak memang tak malas.  Tengahari ni mama brunch (breakfast plus lunch) kari siakap.  Ayah beli siakap 3 kg lebih dari Cik Mat yang gi mancing kat kolam Sg Petani.  Balik, ayah potong 3 simpan peti ais 3 bekas.  senang nak guna.  2 hari sudah dah guna bahagian kepala.  Hari ni guna bahagian tengah.

 Kari siakap mama memang mudah.
Pertama:
Kisar 2 bawang besar (merah), 3 ulas bawang putih . setengah inci halia dan secubit belacan
Tumis hingga naik minyak.  Naik minyak tu makna minyak terpisah dengan bahan kisar tu.  Api sederhana dan kacau selalu jangan hangit

Kedua:
Bila dah naik minyak campur 1 paket kecil rempah kari ikan (hari ini guna cap mata).  Dan satu sudu makan serbuk cabai (cap alagappa).  Nak pedas sikit tambah lagi.  Tuang air dalan 1 cawan.  Tutup periuk.  Kacau sekali sekala.  Sampai minyak naik dengan cantik.  Selagi minyak tak naik jangan campur air.

Ketiga:

campur air biasa.  Banyak mana, ikut nak banyak mana kuah tapi lebih kan sikit dalam 2 cawan.  Nanti dia pekat sendiri.  Masa ni masukkan asam jawa extra setengan camca, garam dan perasa jika suka. Mama masukkan tomato dibelah 4 masa ini.  Pasal kat rumah ni tak suka tomato.  Kalau dah layu dalam kuah tiada komlen.  Bagi kuah menggelegak betul-betul.  Bila kuah dah menggelegak, masukkan ikan.  Lepas ikan masak, masukkan bendi dan cabai hijau.  Bila bendi dan cabai dah layu, tutup api.

 Ramai dah tau, tapi MyPrincess tak tahu.  Kari yang masih panas, jangan tutup.  Nanti cepat basi.  Buka sikit penutupnya macam mama buat ni.  Dah sejuk, baru tutup rapat.
Sebahagian ikan, mama goreng.  Yang ni boleh masak untuk malam.  Buat masak kicap ke, tauchu ke, sambal ke.  Abaikan tulang yang panjang tu.  Orang tak pro yang menyiang ikan.  Maafkan saja...


No comments:

Post a Comment