nuffnang

Friday, 22 November 2013

Gulai Siakap



 Ada panggil kari, ada panggil gulai.  Apa-apa lah.  Sekali sekala masak memang sedap.  Gulai mama simple.  Tumis bawang merah, bawang putih dan halia yang telah dimayang.  Bila layu campur halba campur.  Tumis sampai garing.  Kisar halus bawang merah, cili kering dan secubit belacan.  Tumis bersama bahan tumis tadi hingga pecah minyak.  Tak pecah minyak tak sedap tau.  Lagi satu kena kacau selalu, hangit tak kaww...

Bila dah pecah minyak, masukkan air, asam jawa extra, garam, perasa.  Masukkan juga tomato yang dipotong dan daun kari.  Bila dah dah mendidih dan rasa dah sesuai, masukkan ikan yang telah dicuci bersih. Bila ikan dah masak masukkan bendi dan cili hijau.
Pasangan gulai siakap adalah siakap goreng.  Cukup dah dengan nasi panas.

No comments:

Post a Comment