nuffnang

Sunday, 8 September 2013

Menu Ahad

Hari ni masak dirumah Fiza.  Pagi buat nasi goreng.  Tengahari buat asam pedas ikan kembung, sambal jawa dan ayam goreng.  Tapi tak sempat ambil gambar.  apapun mama sertakan resipi untuk rujukan semua.

Ibu Sambal

kisar
cili kering  2 genggam
bawang merah  2labu bawang besar 10 ulas bawang putih
bawang putih 5 ulas
belacan setengah inci

1.  Goreng hingga garing menggunakan minyak.  agak-agak minyak sekadar boleh menggoreng cili yang dikisar

Asam pedas Ikan kembung
1.  Jerang air.  agak-agak dalam 2 cawan.  Masukkan asam keping.  Hingga mendidih
2.  Masukkan ibu sambal.  Agak-agak.  Tambah garam, asam jawa (tidak terlalu banyak) dan perasa
3.  Bila rasa telah sesuai, masukkan daun kesum dan bunga kantan.
4.  Bila kuah telah sesuai dengan citarasa kita, masukkan ikan.  Kecilkan api.  Biarkan mendidih dan masak.

Sambal Jawa

Potong kecil dan goreng dahulu
Tempe
Tauhu basah

1.  Potong kacang panjang anggaran 1 inci.
2.  Masukkan ibu sambal dalam kuali.  Tambah asam jawa, gula , garam, perasa dan air setengan cawan
3.  Masukkan kacang panjang. Goreng hingga empuk.
4.  Campur suun dan tahu kering (pucuk)
5.  Campur tempe dan tauhu goreng.


No comments:

Post a Comment