nuffnang

Wednesday, 31 July 2013

Kerutup udang

Masa menyedia makanan yang amat terhad.  Waktu berbuka di Pulau Pinang ketika ini jam 7.37 malam.  Jam 6.30 petang, mama baru balik.  Macam-macam kerja nak buat.  Syukur dikurniakan hbby yang baik dan cekap di dapur.  Syukur sangat-sangat. 
Kerutup Udang

Kisar
3 biji Bawang merah
4 biji Bawang putih
1 inci Halia
3 hirisan Lengkuas
2 biji cili merah

udang - buang muncung tajam
santan
daun bawang
kerisik
sambal - cili kering, bawang merah, belacan ditumis garing dan campur asam jawa, gula garam perasa dan gula melaka.

serai
kayu manis
bunga lawang
buah pelaga

1.  Tunis kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan serai yang dititik hingga wangi.
2.  Masukkan bahan kisar. Goreng hingga garing.
3.  Masukkan sambal
4.  Masukkan santan atau susu atau air kosong.  Ikut pilihan sendiri.
5.  Masukkan kerisik dan udang.  Udang tu, goreng asing separuh masak terlebih dahulu. Masukkan daun bawang yang di patah panjang.

No comments:

Post a Comment