nuffnang

Sunday, 16 September 2012

Breakfast 16 September (Hari Malaysia)

Today is public holiday.  Untuk pekerja lah.  Tapi untuk kaum ibu, memang tiada istilah holiday.  Tak kira aa holiday pun.   Tak berapa rajin nak  masak.  Goreng nasi saja lah.  Untuk yang tidak tahu masak tu, especially my dear princess, here is the secret;

Kisar halus
11 biji cili api
1 inci belacan
1 labu bawang merah

kacang boncis - otong bulat, kecil

3 mangkok nasi sejuk - leraikan menjadi sebiji-sebiji.  Tapi yang mama buat tu nasinya agak lembik.  Tak beraa cantik

10 biji bawang putih - cincang

1 liub ayam, sedikit garam

2 biji telor

1.  Panaskan minyak.  Tumis bawang putih hingga kekuningan.
2.  Pecahkan telor dan kacau.
3.  Masukkan nasi, bahan kisar, sayur boncis, kacau sebati.
4.  Masukkan kiub ayam dan sedikit garam.

Dan akhirnya ini dia nasi goreng yang dihidang dengan secangkir kopi panas.  Jemput makan............

2 comments:

  1. 11 biji cili padi Tih? Duh pedasnya berasap semua rongga. siap cirit sekali. hahaha.
    Anyway, good recipe for princess dgn ucapan: Ko tak reti2 nak belaja masak? muahhahhah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah. 11 biji. Kata Tok Nek kalau guna cabai guna angka ganjil nanti pedas. Guna angka genap kurang pedas. Tak tau apa logiknya. Tengah ber eksperimen untuk mengetahui kelogikan.

      Delete