nuffnang

Thursday, 27 October 2011

sardin puff

Waktu telah menjelang tengah malam.  Mata mama masih cerah benderang.  Belum ada tanda untuk berlabuh.  Diwaktu begini, apakah aktiviti yang paling tepat untuk dilakukan?  Lalu mama ke dapur.  Mama masak sardin.  Bagi kering sikit.  Semasa hendak memulakan operasi, mama keluarkan puff pastri.  Lepas tu siap sardin, mama memulakan aktiviti memasak.  Maka jadilah hasilnya seperti dibawah. 




Sardin Puff

Inti Sardin:
              1 tin kecil sardin  (guna jenama Adabi)
              3 ulas bawang kecil    -  kisar
              2 ulas bawang putih   - kisar
              3 tangkai cabai kering  - kisar
              setengah inci halia
              Bawang holland - hiris
              carrot  - hiris

Cara:
1.  Tumis bahan kisar
2.  Masukkan halia
3. Masukkan kuah sardin
4.  Masukkan carrot dan bawang hiris
5.  Masukkan isi sardin,  hancurkan
6.  tutup api dan sejukkan

Puff
Masukkan inti ke dalam pastri.  Sapu kuning telur dan bakar.

No comments:

Post a Comment