Tat Nenas ini memang gebu. Jem nenasnya mama beli dari kedai bakeri. Princess yang mengadun pastri tat dengan pemantauan otai.
Yang ni belum masuk oven lagi. Baru dalam tray pembakar.
Yang ni dah bakar. Tapi ter 'garing ' sikit. walau bagaimanapun sangat gebu. Jom intai apa Princess gunakan untuk mengadun pastri tat.
setengah buku mentega (Princess guna Anchor salted) yang besar dalam 227 g tu. Guna setengah saja. Pukul dengan 20 g gula halus. Pukul guna hand mixer hingga kembang.
Masukkan 1 kuning telor. Pukul lagi hingga sebati. Masukkan 200 g tepung gandum dan dicampur 2 sudu besar tepung jagung. Gunakan tangan, uli hingga jadi doh. Bila dah tak melekat dibekas, simpan adunan dalam peti sejuk sekitar 10 minit.
Jem nenas di gentel kecil. Macam dalam gambar diatas. Terap kan pastri yang tadinya dah simpan dalam peti ais. Hiaskan dengan jem nenas. Bakar dengan suhu 160 C selama 20 minit.
Yang ni cantik sikit. Tak terlalu garing/lama.
Yang bawah ni, mama masuk ke tupperware nak bagi rasa kawan-kawan kat klinik.
Adunan ini boleh dapat dalam 40 keping tat nenas.
No comments:
Post a Comment