nuffnang

Sunday, 6 January 2013

Terubuk  Bakar
Sejak memiliki pemanggang Vantage dari Langkawi, corak pemakanan dah berubah.  Setiap hari menu adalah panggang.  Hari ini terubuk bakar, semalam cencaru bakar.  Yang syoknya bakar bila dah nak makan saja.  Dalam 15 minit dah siap.  Aktiviti di dapur amat menyeronokkan ketika ini.  Tak tahu lah akan datang.  Oleh kerana Ijat balik minggu ini, jadi menu utama adalah ikan.  Ijat kan amat menitik beratkan penjagaan kulit dan muka.

1 ekor ikan terubuk - dibasuh dengan limau nipis, di lumur garam & kunyit

1.  Panaskan kuali pemanggang Vantage.  Tuang sedikit minyak zaiton
2.  Panggang ikan tadi.  Panggang dalam 5 minit dengan kuali bertangkup. Penutupnya confirm rapat jika magnet melekat.
3.  Terbalikkan kuali dan panggang lagi 5 minit.
4.  Buka penutup.  Dan cucuk ikan.  Jika belum masak, teruskan seperti diatas.  Jika lembut bila dicucuk, bermakna ikan telah masak..

Hidang ikan dengan pencicah.  Antara pencicah yang sesuai adalah:
1.  Air asam
2.  air asam + kerisik + bunga kantan
3.  Sambal belacan
4.  Sambal kicap

No comments:

Post a Comment