nuffnang

Sunday, 6 January 2013

Kari Kepala Ikan Merah
Mayang Halus
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia

2 biji tomato (satu dadu halus satu lagi potong 4)
1 camca kecil halba campur
3 pelepah daun kari
2 batang serai
3 biji cili hijau - mama patahkan 2
setengah cawan santan kotak
2 cawan air
garam, asam jawa, perasa

1 kepala ikan merah - potong kecil

1. Tumis bahan yang dimayang halus bersama halba campur, daun kari dan serai hingga wangi.    
     Masukkan tomato yang di dadu halus.
2.  Masukkan serbuk kari dan sedikit air. Tumis kacau sebentar.\
3.  Masukkan santan dan air.  biarkan mendidih.
4.  Masukkan garam, asam jawa, perasa jika suka. Kacau dan biar mendidih.
5.  Masukkan ikan/kepala ikan.
6.  Masukkan tomato dan cabai hijau.
.

No comments:

Post a Comment