Ada yang memanggil buah munggai, ada yang memanggil ramunggai. Ikut suka lah. Buahnya panjang-panjang. Pucuknya boleh dimasak goreng. Sedap juga. Mama pernah buat masa tinggal di kuaters JKR dulu. Berhampiran Jalan Burma. Sekarang kuaters tu dah jadi hotel, Hotel 1926 Pulau Pinang tu.
Resepinya:
Buah munggai. Berapa banyak, ikut sukalah. Tapi kena potong dalam 4 inci gitu. satu batang munggai tu kalau potong dapat dalam 4 atau 5 keratan. Cuci bersih. Rebus hingga empok. Nak tahu macam mana dah masak, kalau picit keratan munggai akan terbelah dan isinya lembut. Tu makna masak dah.
Buang airnya jika ada banyak sangat air. Buah ini tak pahit, tapi kalau banyak air nanti kuah gulai cair. Kisar bawang merah, bawang putih dan ikan bilis. Masukkan dalam periuk bersama munggai yang dah direbus, tambah sepaket serbuk kari (mama guna kari udang). Dan santan. Masak hingga bawang hilang bau dan masukkan udang yang telah dibersihkan. Bila udang dah masak, tutup api.
Untuk tumis darat:
Bawang merah dimayang, cabai kering dipatah 2. Tumis bawang dan cabai kering hingga garing, masukkan daun kari. Curahkan minyak dan bawang, cabai, daun kari itu keatas gulai. Biarkan jangan dikacau sehingga dihidangkan.
No comments:
Post a Comment