nuffnang

Sunday, 31 March 2013


 Bila Selera Mula Meragam

Apa khabar  'reader' semua? Sihat ke?  Yang sihat tu, alhamdulilah. Dan yang kurang sihat tu, sabar ya. Berusaha untuk sihat ya.  Chaiyok2.

Mama sihat tapi selera ada sikit meragam.  Tapi hari ini dah okay dah.  Berikut ini menu mama semasa selera meragam.  Bubur nasi dan hati lembu goreng.  Mama ni, selalunya ikut selera.  Mama hanya makan apa yang berselera saja. 

Nasi tu 'very easy'.  Masukkan 1 pot beras. dan 5 pot air dalam periuk. sebelum tu beras macam biasa kena cucilah ya.  Masukkan dalam periuk tekanan.  Masak.  Tunggu sampai keluar wap dalam 10 minit, kecilkan api, tunggu lagi 10 minit. Matikan api dan tunggu sampai butang tekanannya turun baru boleh dibuka penutup periuk.  Tapi ikut lah periuk masing masing. Ikut arahan cara guna periuk masing-masing. 

Boleh juga guna periuk biasa.  Tapi kena jaga airnya.  Nanti melimpah atau terkering dan hangit.  Mama ni, air dah agak kering sampai jadi kurang berair.

Pas tu, mama makan dengan hati lembu masak black papper.  Hati lembu ni orang bagi masa aidil adha dulu.  Mama rebus dengan bawang putih dan halia. Tambah sedikit garam.  Pastu sejukkan dan potong kecil dan simpan dalam peti sejuk (tempat beku).  Bila nak guna ambil sikit-sikit.

Masak black papper tu senang. Hiris bawang merah, bawang putih dan halia. Mayang halus-halus. Tumis hingga wangi.  Masukkan hati lembu dan lada hitam. Kalau suka lebih pedas tambah cici api yang diketuk.Tumis sampai garing sikit.  Tapi jangan lama sangat.  Biar lembut je.  Masukkan perasa - garam, sos tiram, kicap, kiub ayam (jika suka).  Tambah air sikit.   Dah mesra angkat.

Jika tidak suka hati lembu, boleh tukar daging juga. Tambah sayuran macam carrot dan green peas pun ok juga.  Ikut selera sendiri.



No comments:

Post a Comment