Jika anda bertanggungjawab menyediakan makanan untuk golongan tua atau sakit, mungkin idea ini boleh dipertimbangkan.
Lauknya isi ikan dan udang goreng kering. Isi ikan tu, hanya dari sepotong isi ikan dari Tesco yang dibuang tulangnya dan diperap garam dan kunyit seterusnya di goreng. Kenapa potong kecil? Sebab guna minyak zaiton. Kan mahal sikit. Bila potong kecil gitu tak perlu guna banyak minyak.
Udang tu pula, dibersihkan dan tos kering. Perap dengan serbuk lada dan serbuk ketumbar. Tumis bawang putih hingga gareng, kemudian masukkan udang tadi. Bila udang dah setengah masak, masukkan perasa. Mama guna garam, sedikit sos ikan, asam jawa. Kalau nak guna aji ke, sos tiram ke, secukup rasa ke, no hal. Lepas tu masukkan bawang besar yang dimayang, cabai merah dan hijau yang dipotong dan air sedikit. Angkat
Last sekali, hidangkan dengan bubur atau nasi lembik.
No comments:
Post a Comment